Eläinperäisten tuotteiden korvaaminen"Mitä sä sitten oikein syöt", ovat monet minulta kysyneet, kun olen kertonut heille olevani vegaani. Yleinen uskomus on, että vegaanit syövät vain salaattia. Tällaisen rimpsun kuulen monesti: "Ethän sä voi syödä jogurttia, jäätelöä, voita leivän päällä, leivonnaisia (niissähän on kananmunaa)" jne. Aina ei meinaa kärsivällisyys riittää, kun yhä kerta toisensa jälkeen joutuu selittämään, ettei asia olekaan aivan näin.

Tartun siis aiheeseen, ja kerron esimerkkejä, miten vegaani voi korvata lihan ja maitotuotteet. Otsikosta huolimatta sanon myös muutaman sanasen vegaanisista herkuista. Kannattaa ehdottomasti tutustua Vegaanituotteet -sivustoon, jossa on lueteltu muun muassa vegaaniset peruselintarvikkeet, valmisruoat, herkut ja juomat.


LIHA
Lihan voi korvata helposti esimerkiksi soijarouheella, -paloilla ja -suikaleilla, tofulla, sienillä, linsseillä ja herneillä. Nykyään kaupan hyllyiltä löytyy myös tuotteita, joita ei juuri kasvisruoiksi tunnista. Yllätä vannoutunut lihansyöjä vegaanisilla nakeilla, tai Hälsan´s Kökin nugeteilla (huom. sisältää kananmunaa).

Vinkkejä:

MAITO
Maidon voi korvata soija- kaura- tai riisimaidoilla. Tarjolla on niin maustamattomia kuin maustettujakin vaihtoehtoja (lisää maidoista vielä kirjoituksen lopussa). Kasvimaidot maistuvat paljaaltaan varmasti oudoilta lehmänmaitoon tottuneen mielestä, mutta leivonnaisissa tai ruoissa makueroa ei huomaa. Kasvimaidoissa on makueroja, kannattaa siis maistella eri merkkejä ja laatuja. Oma suosikkini on Alpron Light-soijamaito.

Vinkkejä:

KERMA
Vegaani voi korvata ruokakerman soija- ja kaurapohjaisella kermalla. Käytä ruoanlaitossa myös kookosmaitoa ja -kermaa kerman asemesta. Vispikerman vegaaninen vastine on kasvisperäinen vispikerma.

Vinkkejä:

JOGURTTI
Soija- ja kaurapohjaisia jogurtinkaltaisia valmisteita löytyy useiden merkkien alta: Alpro, Yosa, Keiju, GoGreen ja Rainbow. Makuja on useita, kuten perinteiset mansikka, vanilja, persikka, mustikka sekä tietysti maustamaton. Hieman erikoisempia makuja ovat esim. Yosalta löytyvät luumu, suklaa ja sitrus. Oma suosikkini on Alpron mustikka ja Alpron persikka-päärynä...

Vinkkejä:

JUUSTO
Vegejuustoista minulla ei ole juurikaan kokemusta. Mainittakoon kuitenkin, että kaupoista löytyy soijatuorejuustoa (Tofutti) sekä  Edamin, Mozzarellan ja Cheddarin kaltaisia vegaanisia juustoja (Cheezly).

Vinkki:

VOI
Leivän päälle sopii hyvin vegaaniset margariinit, Tartex-tahna sekä hummus. Leivonnassa voi käyttää öljyä, margariinia tai juoksevia rypsiöljyvalmisteita.

Vinkkejä:
 • leivän päälle: vegaaniset margariinit (Keiju laktoositon 40 % ja 70 % , Alpro, Rainbow 40 %), Tartex-tahna. Kokeile myös hummusta. Makean ystäville suosittelen Euroshopperin hasselpähkinävoilevitettä.
 • leivontaan: öljy, Sunnuntain laktoositon leivontamargariini, laktoositon Keiju (70 %), juoksevat rypsiöljyvalmisteet (Keiju, Flora Culinesse, Becel, Rainbow, X-tra).
 • Huom: kevytmargariinit, kuten Keiju 40 % ja Alpro, eivät sovellu leivontaan. Sama koskee myös eläinperäisiä kevytmargariineja.

JÄÄTELÖ
Kaupoista löytyy useita vegaaneille sopivia maitotuotteita: jäätelöitä, vanukkaita sekä vaniljakastikkeita.

Vinkkejä:
 • Kasviperäisiä jäätelöitä löytyy seuraavista merkeistä: Oatly, Tofuline, RYS.
 • Myös monet sorbetit ovat vegaanisia.
 • Vanukkaat: Alpro ja Rainbow (suklaa, vanilja)
 • Vaniljakastikkeet: GoGreen, Sunnuntai Oatly. Oma suosikkini on Oatlyn kauravaniljakastike.
 • Parasta lakujäätelöä saat yhdistämällä vaniljajäätelön ja lacksuu-kastikkeen: kokeile vaniljajäätelöä lacksuun kanssa.
 • kauravaniljakastike soveltuu moneen. Kokeile kaura-toskaomenia ja  vadelmarahkaa,

MYYDÄÄNKÖ VEGAANISTA SUKLAATA?
Otan tämän kysymyksen esille, sillä olen joutunut vastaamaan tähän todella usein. Vastaus on onneksi kyllä: vegaanin ei tarvitse elää ilman suklaata. Tumma suklaa on usein vegaanista. Erikoisliikkeet, kuten Vegetukku ja Punnitse & Säästä, myyvät myös  vegaanista "maitosuklaata" ja "valkosuklaata".

Vinkkejä:
 • marketeista löytyviä maidottomia suklaalevyjä: Panda tumma suklaa, Panda Peach passion, Marabou tumma suklaa, Brunberg tumma suklaa, Rainbow tumma suklaa, X-tra tumma suklaa, Pirkka Dark Mint
 • vegaanisia ovat myös: Marianne-karkit, Dammenberg tummat suklaanapit, Fazer Mignon konvehdit, Fazer Wiener Nougat, Panda liköörikonvehdit, Panda tipukonvehdit

LÖYTYYKÖ KAUPASTA VEGAANISIA HERKKUJA?
Blogistani, kuten monista muistakin blogeista löytyy useita eläinystävällisiä reseptejä. Aina ei kuitenkaan jaksa leipoa herkkunälän yllättäessä. Vegaaniherkkujen valikoima on tavan kaupoissa kohtuullinen, ja valikoima monipuolistuu vuosi vuodelta.

Esimerkkejä kaupan hyllyiltä löytyvistä vegaaniherkuista:
 •  keksit: useat digestive- ja kaurakeksit, Kantolan Ballerina-keksit (sitruuna-lime, lakritsi, vadelma), Pirkan vohvelit (sitruuna, kaakao-vanilja), Jyväshyvän vohvelit (kuningatar, sitruuna), useat piparit
 • karkit: Fazer Tyrkisk Peber Original, Fazer Vihreät kuulat, Leaf Snöre (mansikka, lakritsi), Pandan lakut (original, deli), Pirkan pirteät tutit
 • leivonnaiset: Euroshopper vehnäpullat, Findus omena-kaneli-, kardemumma- ja kanelipullat
 • ks. kattavampi lista Vegaanituotteet-sivustolta.

KASVIMAIDOISTA
Vegaanituotteiden kirjo laajenee vuosi vuodelta - tätä voi pitää ainoastaan positiivisena. Otetaanpa esimerkkinä kasvimaidot (tai "juomiksi" näitä pitäisi kutsua). Montaako sorttia niitä on, jos laskelmiin otetaan marketeista löytyvät juomat?

Alpro - maustamaton-, kalsiumrikastettu-, tuore-, kevyt-, suklaa-, kevyt suklaa-, mansikka-, macchiato-soijajuoma
GoGreen - vanilja- ja maustamaton soijajuoma, suklaa- ja maustamaton kaurajuoma, riisijuoma
Keiju - riisijuoma, kaurajuoma, soijajuoma
Nalle - vaniljakaurajuoma, suklaakaurajuoma
Oatly - luomukaurajuoma, maustetut kaurajuomapullot
Pascual - soijajuoma, suklaasoijajuoma
Pirkka -soijajuoma, suklaasoijajuoma
Rainbow - kaurajuoma, soijajuoma, riisijuoma, luomusoijajuoma
RiceDream - riisimaito

Maistele ja vertaile. Mikä on sinun suosikkisi?