27. helmikuuta 2012

Appelsiinikiisseli


Kiisselit ovat suht terveellisiä ja helppoja valmistaa - ehkä juuri siksi yläasteen kotitaloustunneilla tehtiin lähes aina kiisseliä jälkiruoaksi (ja pöydistä kuului "miks taas kiisseliä, miksei jotain hyvää") ja tarvitsin kymmenen vuoden tauon ennen kuin kotonani syötäisiin kiisseliä. Mutta nyt ne ovat täällä taas.

Löysin appelsiinikiisselin reseptin Pirkan nettisivuilta. Pidin tästä kovasti, erityisesti raikkaasta mausta ja samettisen pehmeästä koostumuksesta.


Appelsiinikiisseli
6 annosta

1 l appelsiinimehua
3/4 dl perunajauhoja
3/4 dl sokeria
3 appelsiinia (n. 750 g)

Kaada kattilaan appelsiinimehu. Lisää perunajauhot ja sokeri. Sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan rauhallisesti sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Kaada kulhoon jäähtymään. Ripottele pinnalle sokeria.

Pese appelsiinit ja kuori isolla veitsellä hedelmälihaan asti. Leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Puolita lohkot ja lisää kiisseliin.

4 kommenttia:

  1. Pirkan sivuilla oli nuo kalorilaskelmat sen salmiakkivaahdon kera, osaisitko sanoa tämän reseptin kalorimäärän , siis ilman vaahtoa ja voisiko tätä keventää jotenkin:)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin vaikuttaa vähän ihmeellisiltä nuo Pirkan sivun laskelmat. Omien laskelmieni mukaan kaloreita on vähemmän, vaikka kermaa laittaisikin nokareen.

      Laskin jotakuinkin seuraavasti: Rainbow appelsiini täysmehu 1700 kJ, appelsiini 600 kJ, perunajauho 630 kJ ja sokeri 1000 kJ. Näin kiisselissä on yhteensä 3900 kJ, eli yhdessä annoksessa 650 kJ.

      (Appelsiinin kalorimäärää on tosin vaikea arvioida, sillä on vaikea sanoa, kuinka paljon kalvottomat appelsiinipalat painavat ja paljonko niissä on energiaa.)

      Appelsiinimehusta taitaa olla kevytversioita, mutta ne ovat varmaan aika mauttomia. Jos tekee kiisselin "tavallisesta mehusta", lisätyn sokerin määrää voi toki pienentää, jos kiisselin kirpeys ei haittaa. Sokerin voisi mahdollisesti korvata myös jollakin kalorittomalla makeuttajalla, kuten stevialla.

      Toivottavasti vastauksestani oli hyötyä :)

      Poista
  2. kiitos taas reseptistä, nami nami

    VastaaPoista